Dış gebelik kısırlık yaparmı

Dış Gebelik Kısırlık Yaparmı

Dış gebelik kısırlık yaparmı?Dış gebelik hakkında bilmedikleriniz Kısırlık nedir kısırlık tedavisi uzmanların kısırlık hakkındaki söyleşileri bilgilendirici makalelerimizde bulabilirsiniz

Dış gebelik kısırlık yaparmı kısırlık tedavisi kısırlık nasıl anlaşılır? kısırlık hakkında bilmek istediğiniz tüm konuları uzmanların bilgilendirici makalelerini okuyarak bilgilenebilirsiniz.

Dış gebelik kısırlık yaparmı sorusuna uzmanlar yazılarında bazı durumların kısırlık sorunlarınıda beraberinde getirebileceğini açıkça belirtmiştir.

Döllenmiş yumurtanın (zigot) rahim içine yerleşeceğine, tüplere veya batın içinde başka bir yere yerleşmesine dış gebelik denir. Dış gebelik % 95 oranında tubada olmaktadır.

Genel olarak, tubalar hastalıklı olur ve görev yapamazsa dış gebelik meydana gelir.

Kimlerde dış gebelik olabilir?

Dış gebelik, infertilitesi olanlarda, önceden dış gebelik geçirenlerde, kanallar, rahim ve yumurtalıklar üzerine önceden ameliyat yapılanlarda, rahim içi araç kullananlarda dış gebelik olabilir. O nedenle, bu kişiler, adet gecikmeleri halinde, normal gebelik gibi değil, dış gebelik de olabileceği düşüncesiyle hemen doktoruna başvurmalıdır.

Dış gebeliğin tanısı erken konursa, hem hastanın tubası korunur, hem de tedavisi daha kolay ve ucuzdur. O nedenle, adeti geciken bayanlar, kendiliklerinden eczaneye giderek gebelik testi yaptırmamalıdır. Çünkü, normal gebelikte de, dış gebelikte de gebelik testi müspet çıkar. Bayan kendisini normal gebe zanneder ve bir gün tüp yırtılır ve hasta acil olarak hastaneye kaldırılır.

Bu nedenle, adet gecikmesi olan ve gebelikten şüphe edenler doktoruna veya bir hastaneye giderek mevcut gebeliğinin dış gebelik mi normal gebelik mi olduğu belirlemelidir. Elimizdeki testler ve ultrasonografik tetkik ile bunun ayırt edilmesi son derece kolaydır.

Dış gebelik rüptüre (yırtılması) olmadan erken tespit edilirse tedavi de ona göre ayarlanır. Bazı dış gebelikler hiç bir ilaç almadan kendiliğinden geriler ve ortadan kalkar. Ancak bu doktor kontrolunda olmalıdır.

Bazı dış gebelikler ilaç verilerek tedavi edilir. Bu da doktor kontroluyla olmaktadır.
Bazı dış gebeliklerin tedavisi ise ameliyattır. Günümüzde dış gebeliklerin ameliyatı, batın kesilmeden laparoskopiyle kolayca yapılmaktadır. Burada önemli olan hastanın tubasının korunmasıdır. Bu da, dış gebeliğin tubada yaptığı hasara bağlıdır. O nedenle, erken tespit edilen dış gebeliklerde, tubaya zarar vermeden tedavi etmek mümkündür.

(Kaynak:Prof.Dr.Mülazım Yıldırım dersnotları)